Web Butonları Yapımı
Bu bölümde, Flash da hazırlanmış web butonlarının yapılışını ve link verilişini daha geniş olarak inceleyeceğiz.Bunun için “Graphic” ve “Button” özelliğinde olan iki tane obje hazırlayacağız.
1- Insert>NewSymbol (Ctrl+F8) ile Graphic özelliğinde ve “button” adında objemizi yarattık. Rectangle Tool’u seçip, Rectangle Settings ile Corner Radius: 25 yazdık ve OK dedik. Ancak Stroke Color’ı iptal edelim ki butonumuz daha etkili olsun. Objemiz Layer 1’e yerleşti.
2- Layer 1’i tıklayıp seçili hale getirdik ve Fill panelinde Linear Graident’i seçip renklerini aşağıdaki gibi ayarlayıp (#000099 – #00FFFF), boyadık ve kova aracı seçili iken, Transform Fill aracı ile de renk geçişlerini düzenledik. Objemiz yan taraftaki görüntüyü aldı.
3- Layer 1’i tıklayarak seçili hake getirdik, Ctrl+C ile kopyaladık ve yeni bir Layer yaratıp (Layer 2), kopyaladığımız görüntüyü yapıştırdık (Ctrl+V).
4- Layer 2 deki görüntüyü klavyedeki oklar yardımıyla ilk görüntünün (layer 1 deki görüntü) tam üzerine taşıdık ve Modify>Transform>Scale and Rotate ile Scale:85, Rotate:180 değerleri yazıp OK diyerek, objemizi küçültüp-döndürdük.
5- Yeni bir layer yarattık (Layer 3) açık mavi renk ile Tıkla yazıp, butonumuzun ortasına taşıdık.
6- Mixer Panelini açtık (Window>Panels>Mixer). Fill Color rengini beyaz olarak seçtik, Alpha değerini 0 yaptık ve üstteki ok’a tıklayarak açılan menüden Add Swatch ile Swatches paneline gönderdik.
Yeni bir sembol yaratalım Insert>New Symbol (Ctrl+F8). Açılan Symbol Properties penceresinde adını “active button” yazıp button’u işaretleyip Ok diyelim
7- Önceden hazırladığımız “button” isimli ve graphic özellikli objemizi, üzerinde çalıştığımız “active button” isimli button özellikli objemizin sahnesine kütüphaneden çekip taşıyalım. Button özellikli objelerin Timeline larında özelleştirilmiş dört adet Frame bulunur. Bunlar Butonun özelliklerini belirler, Up:Normal görünümü, Over: Mause üzerine gelince görünen görüntüsü, Down: Mause ile tıklayınca veya üzerinden ayrılıncaki görüntüsü, Hit: Mause’un algılama alanını belirler.
Kütüphaneden taşıdığımız Objemiz Up Frame inde yerini aldı
8- Down Frame ine sağ-tuş yaparak, Insert Keyframe ile bir keyframe ekledik.
Modify>Transform>Scale and Rotate ile Scale:85, Rotate:0 değerleri yazıp OK diyerek, objemizi küçülttük.
Böylece butonumuzu tamamladık.
Control>Test Movie (Ctrl+Enter) ile test edebilirsiniz.
9- Şimdi butonumuza link vermeyi göreceğiz.
Sahnemize döndük .
Kütüphaneden “active button” isimli objemizi sahnemizdeki çalışma alnına taşıyıp, Scale yardımıyla büyüklüğünü sahnemiz göre ayarladık
10- Sahnedeyken objemizin üzerine sağ-tuş yaparak, Actions u seçtik. Açılan Object Actions panelinde GetURL actions una çift tıkladık. Bir web sayfasına yani URL ye link vermek için Object Actions panelindeki alt tarafta bulunan URL kısmına web sayfasının URL sini yazmalısınız.
11- Şayet bir e-mail adresine link vermek isterseniz Object Actions panelindeki alt tarafta bulunan URL kısmına mailto: ibaresi ile beraber e-mail adresini yazmalısınız.