Html nedir?
Evet şu herkesin dilinde gezen Html’ yi birde bizden dinleyin bakalım:
HTML (Hyper Text Markup Language-Hareketli Metin İşaretleme Dili) internet üzerinde web sayfası oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir.
HTML dosyaları web hizmeti veren sunucu bilgisayarın harddiskinde *.html, *.htm veya *.shtml uzantısı alarak saklanır.
HTML ile oluşturduğunuz belgeleri harddiskinize kaydedebilir ve internet bağlantınız olmasa bile bu belgeleri görüntüleyebilirsiniz.
Html dili, bir programlama dili değildir. HTML, programlama dilleri (pascal, basic,..) gibi bir programlama mantığı taşımadığından öğrenilmesi gayet kolay bir dildir. Html için dilden ziyade kabaca metinleri ya da verileri biçimlendirmek ve düzenlemek için kullanılan etiketler(tags) topluluğu bile diyebiliriz.
Html dosyalarının çalıştırılması için bir derleyiciye ihtiyaç duyulmaz. Html dosyalarını görüntüleyebilmek için tarayıcı programlar kullanılır. Html dosyalarını : Internet Explorer, Mozilla, Netescape gibi tarayıcılar(browser) yardımıyla görüntüleyebiliriz.
HTML dokümanları herhangi bir yazı editörü ile düzenlenip *.htm, *.html, *.shtml gibi uzantılarla kaydedilir. Bunun için notepad, pico(Linux altında), wordpad gibi editörler yeterlidir. Bunların yanı sıra Frontpage, Dreamweaver, Homesite gibi bu iş için hazırlanmış ve kodlamayı kolaylaştıran görsel programlar da vardır. Bu programlara genel olarak WYSIWYG (What You See Is What You Get / Ne görürsen onu alırsın) programlar denir .